منوی دسته بندی

آدرس IP چیست؟

آی پی آدرس چیست؟ بررسی عملکرد و مفاهیم پایه IP در اینترنت

تصور کنید هر دستگاه متصل به اینترنت، مانند یک خانه در شهری عظیم است. برای اینکه نامه‌ای به مقصد برسد یا دو نفر با هم صحبت کنند، هر خانه باید یک آدرس منحصر‌به‌فرد داشته باشد. در دنیای اینترنت، این آدرس همان IP است. اما چیزی پشت این اعداد ساده پنهان شده که جهان آنلاین ما را به هم متصل می‌کند. ما در این مقاله پاسخ سوال «آدرس IP چیست؟» را پاسخ داده‌ایم تا متوجه شوید چطور یک کلیک ساده شما را به گوشه‌ای دیگر از دنیا می‌برد.

آی پی آدرس؛ مسیریابی در شبکه اینترنت

IP آدرس مخفف Internet Protocol Address است؛ به زبان ساده‌تر سوال «آی پی آدرس چیست» را می‌توان به شکل زیر پاسخ داد:

آدرس آی پی یک شماره شناسایی منحصر به فرد برای هر دستگاه متصل به اینترنت یا شبکه می‌شود. این آدرس به شبکه کمک می‌کند تا داده‌ها را به درستی ارسال و دریافت کند.

مفهوم پایه آدرس آی پی با زبانی ساده

به عبارت دیگر، هر دستگاه (کامپیوتر، موبایل، سرور و روتر) که به شبکه متصل می‌شود، به‌طور خاص با یک IP آدرس شناسایی می‌شود. درواقع آدرس آی پی به شناسایی یک دستگاه از دستگاه دیگر کمک می‌کند.

نحوه عملکرد آدرس آی پی در شبکه

پس از اینکه مفهوم آی پی را متوجه شدید، نوبت به پاسخ سوال «نحوه عملکرد IP چیست» می‌رسد؛ IP آدرس برای مسیریابی آدرس‌ها از دستگاهی به دستگاه دیگر کمک می‌کند؛ مراحل زیر، نحوه عملکرد آی پی آدرس را توضیح می‌دهد:

  1. هر دستگاهی که به شبکه اینترنت متصل باشد با یک IP اختصاصی، مانند پلاک خانه، شناسایی می‌شود. در این مرحله، دستگاه با استفاده از آدرس اختصاصی خود می‌تواند با دیگر دستگاه‌ها ارتباط برقرار کند.
  2. حال فرض کنید شما در مرورگر خود آدرسی مثل www.example.com را وارد می‌کنید. در این مرحله، مرورگر شما نیاز به ارسال درخواست به سرور دارد تا محتوای وب‌سایت موردنظرتان را دریافت کند. این درخواست شامل IP آدرس شما به‌عنوان مبدا (مکان شما) و IP آدرس سرور مقصد به‌عنوان مقصد است.
  3. قبل از ارسال درخواست، سیستم باید آدرس دامنه (مانند www.example.com) را به IP آدرس واقعی سرور ترجمه کند. این فرآیند توسط DNS یا (Domain Name System) انجام می‌شود. DNS به‌عنوان دفترچه تلفن اینترنت عمل می‌کند و نام‌های دامنه را به IP آدرس‌های مربوطه تبدیل می‌کند. به‌طور مثال، وقتی شما www.example.com را وارد می‌کنید، DNS آدرس IP مقصد مربوط به این دامنه را پیدا کرده و درخواست را به این آدرس ارسال می‌کند.
  4. بعد از اینکه درخواست به IP آدرس مقصد ارسال شد، داده‌ها باید از شبکه‌های مختلف عبور کنند تا به سرور مقصد برسند. در اینجا، IP آدرس‌ها مسئول هدایت داده‌ها از مبدا به مقصد هستند. این فرآیند به‌طور ساده شبیه به ارسال یک نامه است که در آن، IP آدرس‌ها نقش آدرس گیرنده و فرستنده را دارند. هر روتر یا دستگاه در مسیر داده‌ها بررسی می‌کند که آیا داده‌ها باید به سمت روتر یا سرور خاصی هدایت شوند.
  5. زمانی که درخواست شما به سرور مقصد رسید، سرور درخواست را پردازش کرده و پاسخ مربوطه را (مثلاً صفحه وب) برای شما ارسال می‌کند. این پاسخ به همان IP آدرس که درخواست از آنجا آمده است ارسال می‌شود. در نهایت، داده‌ها به دستگاه شما باز می‌گردند و شما صفحه وب را مشاهده می‌کنید.
عملکرد IP آدرس و دامنه برای انتقال اطلاعات در اینترنت به‌صورت اینفوگرافی نشان داده شده است

به‌همین دلیل است که هنگام ورود به سایت‌های خارجی دارای محدودیت، IP اهمیت پیدا می‌کند. از‌این‌رو، بسیاری از افراد برای پنهان کردن آدرس آی پی خود اقدام به خرید سرور مجازی انگلستان با IP ثابت مربوط به کشور انگلستان می‌کنند.

کاربرد ip چیست؟ از شناسایی دستگاه‌ها تا تحلیل اینترنت

IP آدرس‌ها در شبکه‌های کامپیوتری و اینترنت نقش بسیار حیاتی دارند و بدون آن‌ها، امکان ارتباط میان دستگاه‌ها در شبکه‌ها غیرممکن است. در ادامه، به مهم‌ترین کاربردهای IP آدرس اشاره می‌کنیم:

  • شناسایی و شبیه‌سازی دستگاه‌ها در شبکه
  • مسیریابی داده‌ها در اینترنت
  • برقراری ارتباط میان شبکه‌های مختلف
  • ارائه خدمات مبتنی بر موقعیت جغرافیایی
  • امنیت و مدیریت شبکه
  • تنظیمات و مدیریت شبکه محلی (LAN)
  • ارتباطات VoIP و تماس‌های صوتی و تصویری
  • تحلیل و آمار اینترنت
  • استفاده در سیستم‌های نظارت و پایش شبکه

در کنار ارسال و دریافت داده‌ها، IP آدرس‌ها اطلاعات زیادی در مورد موقعیت جغرافیایی و نوع دستگاه ارائه دهند. به همین دلیل، محافظت از IP آدرس‌ها برای حفظ حریم خصوصی و امنیت شبکه‌ها اهمیت دارد. ابزارهایی مانند VPN (شبکه خصوصی مجازی) و فایروال‌ها برای پنهان کردن یا محافظت از IP آدرس‌ها استفاده می‌شوند.

به این منظور تغییر آی پی آدرس توسط VPS برای ورود به برخی از سایت‌ها اهمیت دارد. برای مثال، با خرید سرور مجازی دراپ شیپینگ، امکان عضویت در سایت‌هایی با محدودیت دسترسی ایرانیان برای درآمد دلاری وجود خواهد داشت.

رنج آی پی چیست؟ بررسی انواع آی پی آدرس

رنج آی پی آدرس به مجموعه‌ای از IP آدرس‌ها اطلاق می‌شود که در یک شبکه خاص یا بخشی از شبکه قابل استفاده هستند. به عبارت ساده‌تر در سوال رنج آی پی چیست می‌توان گفت:

رنج IP آدرس‌ها مجموعه‌ای از آدرس‌های IP است که به‌طور معمول برای تخصیص به دستگاه‌ها یا سرورها در یک شبکه مشخص استفاده می‌شوند.

این آدرس‌ها به‌طور معمول با استفاده از subnet mask یا subnetting تعیین می‌شوند، که تقسیم‌بندی شبکه را امکان‌پذیر می‌کند. این دسته‌بندی به شکل‌های مختلفی انجام می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

  • رنج عمومی (Public IP): این آدرس‌ها برای ارتباطات جهانی در اینترنت استفاده می‌شوند. معمولاً توسط سازمان‌ها و سرویس‌دهندگان اینترنت (ISP) تخصیص داده می‌شوند.
  • رنج خصوصی (Private IP): این آدرس‌ها برای استفاده در شبکه‌های محلی (LAN) و نه برای دسترسی مستقیم به اینترنت طراحی شده‌اند. این آدرس‌ها در سه رنج زیر قرار می‌گیرند:
    • 10.0.0.0 – 10.255.255.255
    • 172.16.0.0 – 172.31.255.255
    • 192.168.0.0 – 192.168.255.255
  • رنج Loopback (آدرس محلی): این رنج برای تست ارتباطات داخلی دستگاه استفاده می‌شود و معمولاً 127.0.0.1 به‌عنوان آدرس loopback شناخته می‌شود.
بررسی دو نوع از IP عمومی و خصوصی به‌همراه دسترسی آن به اینترنت

علاوه‌بر دسته‌بندی بالا، می‌توان IP آدرس‌ها را باتوجه‌به نوع اعداد آن به دو دسته IPv4 و IPv6 تقسیم کرد. در ادامه بیشتر درخصوص دسته‌بندی اصلی رنج آی پی می‌پردازیم.

IPv4؛ Internet Protocol Version 4 با محدودیت تعداد

IPv4 نسخه چهارم پروتکل اینترنت است که به‌طور گسترده‌ای در شبکه‌های کامپیوتری و اینترنت استفاده می‌شود. این پروتکل، دستگاه‌ها را با استفاده از یک آدرس عددی شناسایی می‌کند که شامل چهار بخش عددی (octets) است و هر بخش مقداری بین 0 تا 255 دارد. به‌عنوان مثال: 192.168.1.1

IPv4 یک پروتکل قدیمی است که محدودیت‌هایی دارد؛ از جمله محدودیت در آدرس‌های IP، پایین بودن امنیت و وابستگی به NAT است. با گسترش تکنولوژی و دستگاه‌هایی که به اینترنت متصل می‌شوند، آدرس‌های IPv4 به پایان می‌رسد.

IPv6؛ جایگزینی برای رفع محدودیت‌های IPv4

IPv6 نسخه ششم پروتکل اینترنت محسوب می‌شود که برای حل مشکلات IPv4، به‌ویژه کمبود آدرس‌ها، طراحی شده است. این پروتکل از یک سیستم آدرس‌دهی 128 بیتی استفاده می‌کند که امکان ایجاد تعداد عظیمی از آدرس‌ها (2^128) را ایجاد کرده است. از ویژگی‌های این آدرس آی پی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فضای آدرس‌دهی بسیار بزرگ‌تر (2^128 آدرس).
  • کاهش پیچیدگی مسیریابی.
  • پشتیبانی از پیکربندی خودکار آدرس‌ها.
  • بهبود امنیت با استفاده از IPSec.
  • مناسب برای اینترنت اشیا (IoT) و شبکه‌های مدرن.

با وجود مزایای متعددی که IPv6 دارد، چالش‌هایی را نیز به‌همراه خواهد داشت. از جمله چالش‌های پیش‌رو IPv6 می‌توان به ناسازگاری با IPv4 و پیاده‌سازی کند آن اشاره کرد. با‌این‌حال با خرید سرور مجازی از XVPS یک IPv6 به شما تعلق می‌گیرد تا با چالش‌های تبدیل IPv4 به IPv6 مواجه نشوید.

تفاوت Ipv6 با IPv4 در یک نگاه آورده شده است.

آی پی من کدام کشور است؟ نحوه استعلام آی پی

پس از بررسی مفهوم IP آدرس، ممکن است از خودتان بپرسید «آی پی من چیست» یا چگونه می‌توان استعلام آن را انجام داد. استعلام IP با‌توجه‌به نوع آدرس و سیستم‌عامل دستگاه مدنظر متفاوت خواهد بود به دو دسته استعلام IP عمومی و خصوصی تقسیم می‌شود.

IP عمومی آدرسی است که دستگاه شما برای ارتباط با اینترنت استفاده می‌کند. استعلام این آدرس با استفاده از وب‌سایت‌های آنلاین (whatismyip.com، iplocation.net، ipinfo.io) امکان‌پذیر است. با جستجوی این سایت‌ها در گوگل، می‌توانید IP دستگاه خود را مشاهده کنید.

خرید سرور مجازی؛ یکی از راه‌های تغییر IP ایمن

در این مقاله به بررسی همه‌جانبه سوال «IP چیست؟» پرداختیم. همان‌طور که گفته شد، IP یک آدرس اختصاصی است که در دنیای اینترنت و شبکه، مسیریابی اطلاعات را ساده می‌کند. تغییر IP به دو دلیل برای افراد اهمیت دارد؛ اولین دلیل افزایش امنیت اطلاعات با مخفی کردن آدرس اختصاصی دستگاه است و دومین دلیل، دسترسی ایمن و فراتر از محدودیت‌های جهانی به اینترنت است.

تغییر IP برای افزایش امنیت از طریق VPN و دسترسی ایمن برای رفع محدودیت‌ها از طریق VPS امکان‌پذیر خواهد بود. البته خرید سرور مجازی برای میزبانی سایت، ترید، دراپ شیپینگ و راه‌اندازی اپلیکیشن نیز موردنیاز است. شما می‌توانید از طریق تماس با کارشناسان XVPS سرور مجازی مورد‌نیاز خود را خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *