سرور مجازی چیست؟ هر آنچه باید درمورد VPS بدانید
سرور مجازی چیست؟ این سوالی است که افراد تازهورود به طراحی یا راهاندازی سایت با آن روبهرو میشوند. در مسیر پاسخگویی به این سوال ابتدا باید با مفوم سرور مجازی آشنا شوید؛ سپس تاریخچه و نحوه عملکرد آن را بشناسید. ازهمینرو در این مقاله قصد داریم به سادهترین زبان ممکن به شما بگوییم VPS چیست. همچنین خواهیم گفت خرید سرور مجازی چه مزایا و معایبی دارد. اگر شما نیز به هر نحوی در فضای دیجیتال فعالیت میکنید یا کسبوکارتان بهطور خاصی به اینترنت وابسته است، اطلاعات این مقاله قطعا برایتان مفید خواهد بود.
VPS چیست؟ تعریف سرور مجازی به زبان ساده
پاسخ «سرور مجازی چیست» در دل آشنایی با سرور نهفته است؛ سرور درواقع به یک ابرکامپیوتر همیشه روشن میگویند که با اتصال دائمی به اینترنت برای سرویسدهی به کاربران استفاده میشود. سرورها انواع مختلفی دارند که به لحاظ نحوه پیکربندی به سه دسته اختصاصی، مجازی و هاست تقسیم میشوند.
با این مقدمه، پاسخ به سوال «وی پی اس چیست» راحتتر میشود؛ درواقع سرور مجازی یا VPS بخشی از یک سرور فیزیکی است که با استفاده از مجازیسازها به چندین بخش تقسیم میشود و هرکدام از این بخشها فقط به یک کاربر تعلق دارد. به عبارت دیگر، زمانی که یک سرور اختصاصی با استفاده از فناوری مجازیساز به چند بخش کوچکتر و مستقل تقسیم شود، چندین سرور مجازی ایجاد خواهد شد. به همین دلیل سرور مجازی با نام VPS یا Virtual Private Server شناخته میشود که با هاست اشتراکی و اختصاصی متفاوت است.
آشنایی با تاریخچه VPS؛ تولد سرور مجازی با اختراع اولین کامپیوتر
برای درک بهتر پاسخ «سرور مجازی چیست» باید نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم. از ابتدای اختراع کامپیوتر، سرورها نیز وجود داشتند. در واقع ابر کامپیوترهای ساخته شده در سال 1960 نقش ذخیرهسازی و انتقال اطلاعات را نیز ایفا میکردند. این سرورهای اولیه، بسیار بزرگ و گرانقیمت بودند. به همین دلیل فقط برای سازمانها و شرکتهای دولتی قابل استفاده بود. تقریبا به طور همزمان، اولین ماشین مجازیساز یا hypervisors نیز ساخته شد تا امکان دستهبندی سرورها را فراهم کنند.
پس از جهانی شدن اینترنت و همزمان با اختراع کامپیوترهای خانگی در سال 1990، سرورها نیز کوچکتر شدند و در دسترس اکثر شرکتها و ارگانها قرار گرفتند تا میزبانی اولین سایتها امکانپذیر شود. از آن پس سرورها به همراه ماشینهای مجازیساز بهطور مداوم در حال پیشرفت هستند تا انواع مختلفی از نیازها را برطرف کنند. برای مثال با ایجاد سیستمعاملهای مختلف، سرورها در دستهبندی سرور مجازی لینوکسی، ویندوزی و میکروتیک قرار گرفتند.
نحوه عملکرد VPS؛ سرور مجازی چگونه کار میکند؟
عملکرد سرور مجازی مشابه با یک سرور فیزیکی است. درواقع با یک مثال ملموستر میتوان گفت هنگامی که قصد راهاندازی سایتی را داشته باشید، نیاز به یک دیتابیس (سرور)، کانفیگ وبسرور و اضافه کردن کدهای مختلف خواهید داشت؛ بااینحال مدیریت و نگهداری از یک سرور فیزیکی و قدرتمند کار بسیار پیچیده و گرانقیمتی است. به همین دلیل شرکتهای ارائهدهنده خدمات با مجازیسازی سختافزار سرور به چندین کاربر اجازه استفاده از آنها را میدهد.
در یک مثال دیگر این موضوع را واضحتر توضیح میدهیم؛ تصور کنید برای میزبانی سایت خود قصد خرید سرور مجازی فرانسه دارید. بهجای مراجعه به کشور فرانسه و خرید یک سرور فیزیکی و قرار دادن آن در یک دیتاسنتر فرانسوی، فقط با یک کلیک در XVPS خرید خود را تکمیل میکنید. به این صورت که XVPS سرورهایی که در دیتاسنتر OVH دارد را به کمک مجازیساز KVM تقسیمبندی کرده است؛ هر یک از این تقسیمات بهعنوان سرور مجازی فرانسه در سایت XVPS در اختیار شما قرار دارد. در نتیجه با صرف هزینهای اندک، میتوانید صاحب یک کامپیوتر همیشه روشن با IP فرانسه شوید.
تعریف ماشین مجازیساز در سرور مجازی
ماشینهای مجازی از نظر مفهومی مشابه سرورهای مجازی هستند. هایپروایزر نوعی برنامه کامپیوتری است که یک لایه مجازی بالای سیستمعامل سرور نصب کرده و سرور را به چند بخش مختلف تقسیم میکند؛ هرکدام از این بخشها به یک کاربر تعلق دارد که مستقل از سایر بخشها فعالیت میکند. به بیان دیگر، سرور مجازی باعث جدا شدن فایلهای هر کاربر از فایلهای سایر کاربران در سطح سیستمعامل میشود؛ بهاینترتیب، هر VPS مانند یک سرور اختصاصی در ابعاد کوچکتر عمل میکند.
قبل از زمان معرفی سختافزار مجازیساز x86 در سال 2005، اکثر هایپروایزرها در ابرکامپیوترهای بزرگ و گرانقیمت اجرا میشدند؛ ولی مجازیساز جدید x86 نیز برای پلتفرمهای کامپیوتری مشکل بزرگی داشت و آنهم سرعت پایین و پیچیده بودن سختافزار آن بود. با این حال با تولد این ماشین مجازیساز، سرعت پیشرفت هایپروایزرها بیشتر شد تا در نهایت مجازیسازهای امروزی شکل گرفتند.
استفاده از ماشینهای مجازیساز و سرورهای مجازی بهدلیل منعطف و مقرونبهصرفه بودن بسیار محبوب هستند. بهعنوان مثال شما میتوانید یک سرور مجازی را با ظرفیت هارد موردنیازتان تهیه کنید و حتی در صورت نیاز، منابعتان را در آینده افزایش دهید. شرکتهای ارائهدهنده سرور مجازی امکان خرید سرور مجازی انگلیس یا سایر کشورها را با رم، پردازنده و هارد مختلف برایتان فراهم میکنند تا متناسب با نیاز کسبوکارتان خرید وی پی اس را با کمترین قیمت انجام دهید.
انواع ماشین مجازی ساز در سرور مجازی
باتوجهبه نقش مهم ماشینهای مجازی ساز در سرورهای مجازی، پیشنهاد میشود قبل از خرید وی پی اس نسبت به نوع هایپروایزر آن نیز آگاهی داشته باشید. انواع هایپروایزرها به دسته 1 و دسته 2 تقسیم میشوند. تفاوت این دستهبندیها براساس نوع راهاندازی ماشینهای مجازی ساز است که در ادامه به معرفی هر یک از این دستهها میپردازیم:
- ماشین مجازی ساز دسته 1: دسته اول هایپروایزرها بهطور مستقیم روی سختافزار سرور راهاندازی میشوند تا نیاز کاربر به سیستمعامل (OS) را از بین ببرد. معمولاً این دسته از مجازیسازها در دیتاسنترها و روی سرورهای قدرتمند اجرا میشوند. از آنجایی که hypervisor دسته 1 بهطور مستقیم روی سرور نصب شده و به نوع سیستم عامل بستگی ندارند، عملکرد بهتری نیز دارند.
- ماشین مجازی ساز دسته 2: دسته دوم هایپروایزرها روی انواع سیستمعامل کامپیوترهای مختلف نصب و اجرا میشوند. این نوع از مجازیسازها امکان ایجاد 2 نوع یکسان یا متفاوت از سیستمعامل روی یک کامپیوتر را فراهم میکنند. از معروفترین مجازیساز دسته دوم میتوان به VMware، Oracle VirtualBox و Parallels Desktop اشاره کرد.
این دستهبندی ماشینهای مجازیساز توسط آقای جرالد پوپک و رابرت گلدبرگ در سال 1974 ایجاد شد. پس از اعلام این دستهبندی، انواع مجازیسازها ایجاد شدند که از جدیدترین آنها میتوان به KVM اشاره کرد. این مجازیساز حتی نسبت به VMware مزایای بیشتری دارد و عملکرد سرور را در بهترین حالت ممکن حفظ میکند. در XVPS نیز از مجازیساز KVM استفاده میشود تا عملکرد، امنیت و انعطافپذیری خدمات عرضهشده تضمین شود.
کاربرد سرور مجازی چیست؟
تا این قسمت از مقاله به بخش اول سوال «vps چیست و به چه دردی میخوره» پاسخ دادیم. حالا که دانستیم سرور مجازی چگونه عمل میکند، وقت آن است که به سراغ کاربردهای آن برویم. سرورهای مجازی بسیار منعطف هستند و برای موارد مختلف و متنوعی در فضای اینترنت و دنیای کسبوکارها استفاده میشوند. در ادامه قصد داریم کاربرد vps را بیان کنیم:
- میزبانی وبسایت
- تست نرمافزارها در محیطهای مختلف
- اجرای انواع نرمافزارها روی سیستمعاملهای مختلف
- ایجاد دسکتاپ مجازی با IP ثابت برای دسترسی به سایتهای مختلف: این ویژگی یکی از نکات مهم برای خرید بهترین vps برای ترید محسوب میشود.
علاوهبر ۴ مورد گفتهشده درخصوص کاربرد سرور مجازی، موارد بیشتری در مقاله «راهنمای خرید سرور مجازی» آورده شده است. شما میتوانید با مطالعه این مقاله درخصوص امکانات VPS اطلاعات جامعی بهدست آورید.
مزایای استفاده از سرور مجازی؛ چرا باید VPS بخریم؟
تا این بخش از مقاله بررسی کردیم که «سرور vps چیست» و قطعا تا این قسمت از مقاله پاسخ خود را دریافت کردهاید. حال در این بخش قصد داریم به بررسی مزایای استفاده از سرور مجازی بپردازیم:
- افزایش ظرفیت: ظرفیت قابلاستفاده در سرورهای مجازی نسبت به سرورهای اشتراکی بیشتر است و VPSها قدرت پردازش بالاتری دارند.
- کاهش هزینهها: در سرورهای مجازی هزینه عملیاتی بین کاربران VPS تقسیم میشود و بهصرفهتر از سرورهای خصوصی است.
- کارایی بالا: سرورهای مجازی برای طیف وسیعی از بارهای کاری استفاده میشوند و سطح بالایی از عملکرد را ارائه میدهند. همچنین اجرای مستقل برنامهها روی هر سیستمعامل باعث عملکرد سریع و مطمئن میشود.
علاوهبر موارد بالا، با استفاده از سرور مجازی این امکان برایتان فراهم میشود که منابع موردنیازتان را انتخاب کرده و متناسب با نیاز کسبوکار اقدام به خرید VPS کنید. قیمت سرور مجازی نیز باتوجهبه مواردی مانند تعداد هستههای پردازنده، ترافیک و رم متفاوت است که این موضوع در صرفهجویی هزینهها نقش پررنگی دارد.
معایب سرور مجازی چیست؟ VPS مناسب چه افرادی نیست؟
سرور مجازی همان سرور فیزیکی در مقیاس کوچک است که مزایای متعددی را برای کاربر فراهم میکند. در مقایسه انواع هاست معمولا سرورهای مجازی برای کسبوکارهای نوپا امتیازهای بالایی دارد؛ با این حال ممکن است استفاده از سرورهای مجازی مشکلاتی را نیز بههمراه داشته باشد. در جدول زیر کلیه معایب سرور مجازی نشان داده شده است.
معایب از نظر | توضیحات |
مدیریت | برای مدیریت سرور مجازی نیاز به یک پنل مدیریت مناسب است. |
عملکرد سرور | با اشتراک گذاشتن منابع یک سرور بین چند کاربر، عملکرد VPS مشابه با سرور اختصاصی نخواهد بود. |
دسترسی به منابع | دسترسی به منابع سرور مجازی امکانپذیر نیست؛ بههمین دلیل درصورت نیاز نمیتوان منابع را افزایش داد. |
اشغال RAM | میزان مصرف RAM به دلیل استفاده همزمان چند سرور مجازی از چند رم، افزایش مییابد. |
یکی از مهمترین مشکلاتی که خرید وی پی اس دارد، محدود بودن منابعی مانند پهنای باند و رم نسبت به سرور اختصاصی است. همچنین دسترسی نداشتن به سختافزار سرور مجازی و قدرت پایینتر نسبت به سرور اختصاصی از معایب آن محسوب میشوند.
فرق VPN و VPS چیست؟
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که پرسیده میشود، این است که «فرق vpn و سرور مجازی چیست؟» در پاسخ به این سوال باید بگوییم که VPS یک سرور مجازی است که IP ثابت دارد؛ بنابراین درست مانند یک کامپیوتر در کشوری خارجی عمل میکند. در مقابل VPN یک سیستم برای تغییر موقت IP است و برای دور زدن فیلترهای اعمالشده روی اینترنت از آن استفاده میشود؛ یعنی با هر بار قطع و وصل شدن VPN، آدرس IP شما تغییر خواهد کرد.
بهطورکلی تفاوت vps و vpn در عملکرد و کاربرد بسیار گسترده است و هر کدام از آنها امکانات خاصی را در اختیار کاربر قرار میدهند. بهعنوان مثال، VPS امکاناتی از جمله میزبانی یک یا چندین وبسایت، نصب نرمافزارهای مختلف و در اختیار داشتن سیستمعامل ویندوزی یا لینوکسی با دسترسی کامل و IP ثابت را به کاربران ارائه میدهد. VPN هم برنامهای است که امکان وبگردی در فضایی امن را برای کاربر فراهم میکند.
سرور مجازی را از متخصصان حرفهای تهیه کنید!
حالا که پاسخ سوالتان مبنی بر اینکه «VPS چیست» را یافتید و با کاربردهای سرور مجازی آشنا شدید، حتما قصد خرید VPS برای کسبوکارتان را دارید. قبل از هرچیز باید بگوییم هنگام خرید سرور مجازی باید به مواردی مانند ظرفیت RAM، نوع و ظرفیت هارد و همچنین موقعیت جغرافیایی دیتاسنتر توجه کنید. همچنین انتخاب شرکت ارائهدهنده سرور مجازی از مهمترین مواردی است که هنگام خرید VPS باید موردتوجه قرار گیرد.
ارائهدهندهای را انتخاب کنید که علاوهبر ارائه انواع سرور مجازی در پلنهای مختلف و کاربردی، پشتیبانی ۲۴ ساعته تخصصی داشته باشد و یک پنل مدیریتی پیشرفته در اختیارتان قرار دهد. مجموعه XVPS ضمن ارائه یک پنل مدیریتی حرفهای، استفاده از سختافزار قدرتمند و ارائه فایروال قوی بهصورت ۲۴ ساعته نیز فرایند مانیتورینگ شبکه را انجام داده و در هر لحظه آماده پاسخگویی به سوالات و حل مشکلات کاربران خود است.
چنانچه هرگونه سوالی در ارتباط با سرور مجازی دارید، در قسمت نظرات بپرسید تا در سریعترین زمان ممکن پاسخگوی سوالاتتان باشیم. همچنین از طریق تماس با شماره تلفن مندرج در سایت میتوانید با کارشناسان فنی ما در تماس باشید.